Wat is burnout?

Burn out Rotterdam

Burn-out is een emotionele, mentale en fysieke belasting. Het is de ervaring van een emotionele inzinking. Het is emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door zorgen en het onvermogen om met je stress om te gaan. Er is een toename van angst, eenzaamheid, verveling, zelfmedelijden, vermoeidheid, spanning en prikkelbaarheid. U hebt het gevoel dat uw doelen onbereikbaar zijn. Vrienden, familie en collega’s bekijken u met regelmatige desinteresse. Een gevoel van isolement kan het gevolg zijn. Ongelukkigheid en ingrijpende veranderingen in uw persoonlijkheid worden een levensstijl.

Anders dan bij ‘acute stress’ of ‘chronische stress’ is burn-out meestal het gevolg van het dagelijks leven, dat je gedachten, emoties en fysieke lichaam te lang in beslag neemt. Wanneer je de druk niet meer aankunt, voel je je depressief en ervaar je vaak verlies in zingeving, persoonlijke, professionele en financiële doelen. Op een schaal van 1 tot 10 bent u misschien een ‘4’ of ‘5’. Uw emoties en gevoelens zitten ‘ergens binnenin’ en kunnen bestaan uit depressie, vermoeidheid, emotionele instorting en stemmingswisselingen. U ervaart een verhoogde productiviteit en concentratie en bij anderen bent u erg hard voor uzelf.

Burn out is een teken van onevenwichtigheid in je leven. Het treedt op wanneer je emotionele reserves leeg zijn van energie. Het verandert je persoonlijke, professionele en financiële doelen. Met andere woorden, wanneer je burnout ervaart, ben je uitgeput en heb je het gevoel dat al je bronnen uitgeput zijn. Dit gebeurt meestal wanneer:

– U bent getalenteerd en ontslagen met het oog op geplande resultaten op hogere niveaus.- Uw carrière- en inkomensdoelen worden gewoon niet bereikt.- U bent het slachtoffer geworden van vooraf bepalen: onder uw stand, te veel, de verkeerde persoon/personen, niet goed genoeg, te hard, te veel.

Als je te veel tijd in deze gebieden doorbrengt, zit je in een zelf-beperkende cyclus: Je hebt fouten in verschillende zakelijke en religieuze Gallup-Results aanpassingen, te veel tijd doorbrengen met werken, te weinig tijd met je gezin, te veel plezier, te weinig.

Het is belangrijk om te weten dat burnout vaak te wijten is aan jeugdtrauma’s, of het nu gaat om alcoholmisbruik, een niet-verzorgende familie, slachtofferschap, afwijzing, enz. Bijvoorbeeld, het vrouwelijke kind van alcoholisten kan vaak eenzaam en boos zijn. Ze hebben ook vaak geen sterk mannelijk rolmodel of helemaal geen man. Ze kunnen vaak wel omgaan met de eisen van hun vrouwelijke ouder, maar niet met de onderstroom van hun relatie.

Vaak is de moeder bijvoorbeeld emotioneel uitgeput en zit zij, net als de alcoholist, vol schuldgevoelens. Het mannelijke kind kan ook worstelen met emoties uit zijn jeugd, zoals gebrek aan eigenwaarde, of het niet kunnen vertrouwen en geven van zijn liefde.

Het sleutelelement voor het optreden van elk type burnout is verlies van ego-zelfwaardering en zelfbewustzijn. Dit beschermt het onderbewustzijn tegen pijnlijke herinneringen aan gierigheid van geliefden, of hun verraad, of aan seksueel disfunctioneren. Het kind gelooft dat zijn behoeften en recht om gelukkig en op verzoek te zijn, worden ontkend. Als gevolg van het verlies van deze behoeften, gelooft het kind dat hem onrecht is aangedaan, en is er een grote behoefte om het terug te krijgen of te uiten d.w.z., wraak en tijdelijk genot. Als kind en volwassene leidt dit meestal tot gedrag wanneer hij probeert het gevoel van waardigheid te herstellen, of het gevoel van veiligheid te herintroduceren voor zijn acute ‘gekwetste’ gevoelens.

Als een volwassene die voor het eerst emotionele ervaring had met deze bindingen, kun je gemakkelijk het patroon van gemeenschappelijk gedrag zien. Het is alsof je je emotionele wonden bent, je gewonde kind dat de stormloop van emoties ervaart van het zonder bevrediging zijn, of van buitenaf opgelegde behoeften. Je kunt zelfs overspoeld worden door je eigen Bahamas gefragmenteerde catharsis, niet in staat om depressie in werk te laten opgaan, of om je innerlijk in vrede te voelen in je dagelijkse intimiderende werkomgeving. Je beseft ON- dankbaar dat je geleerd hebt je innerlijke wond in pretentie te verhullen. Tegelijkertijd voel je je schuldig en beschaamd over je diepe wonden. Je bent een workaholic geworden, ellendig en gespannen omdat je de rol of gave van je inherente identiteit ontkent: Het Zelf.

Ga terug naar je kindertijd en vind die belofte om eerlijk te zijn: Leg de emotionele wond bloot en genees de emotionele transformatie. Bescherm het andere burn-out slachtoffer in de toekomst. Als je erkent dat je het moeilijk hebt met het uitwieden van de meest effectieve oplossingen voor je patronen, overweeg dan het ontwikkelen van een persoonlijke Self-afsluitingstechniek die innerlijke beschutting brengt voor je hard-wired default mode, het weten dat onvervulde behoeften in je relaties nodig heeft.

 

Lees meer

Niet lekker in je vel zitten